Grekisk musik

 Den grekiska musiken har en brokig historia och har påverkats från många håll.

Vi hade naturligtvis lyssnat på grekisk musik innan vårt första besök i Grekland. Musiken från filmen "Never on a Sunday" och filmen om "Zorba" spreds som en löpeld inte bara i Sverige utan runt om i hela världen.

 

I början tyckte vi att mycket av musiken inte lät så bra i våra öron och inte riktigt var i vår smak, kanske för mycket orientalisk, vilket inte var så konstigt med tanke på Greklands läge och historia. Numera älskar vi musiken med dess varierade rytmer och klanger. Särskilt har vi lärt oss tycka om den traditionella musiken från Kreta, som vi haft turen att bli introducerade  i av rätt personer. Vi har haft lyckan att få träffa och uppleva fantastiska spelmän av både den äldre och yngre stammen. Spontaniteten hos dessa män gör, att de när som helst kan ta fram sina instrument och börja spela och sjunga. Genast börjar det rycka i benen på dem som lyssnar och ofta beträds golvet av en solodansare eller av fler som dansar tillsammans.

 

Tack vare Internet finns idag möjlighet att lyssna till musik från radiostationer och beskåda spelmän via video från hela världen, vilket vi utnyttjar friskt.

Grekiska radiostationer att lyssna till, håll till godo!  

Lyssna på och se videoklipp om rembetiko  

En länk med mycket grekisk musik kolla in den här.


 

 

 

 

 

 

 

  Mikis Theodorakis och Maria Farantouri

Dokumentär om rembetikomusiken, Greklands egen blues