Citroncheesecake med passionsfrukt

 

150 gram digestive kex (ca 10 stycken)

50 gram smör eller margarin

FYLLNING:

4 gelantinblad

2 ägg

400 gram philadelphiaost

2 dl crème fraiche

1½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

rivet skal och saft från 1 citron

GLASYR:

1 gelantinblad

2 msk socker

4 msk vatten

2 passionsfrukter

GARNERING:

Färska bär

  1. Finfördela kexen i en mortel eller matberedare och smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ned smuldegen i bptten på en rund form (24 cm diameter) med löstagbar kant.  Ställ in i kylen.
  2. Lägg gelantinet till fyllningen i vatten i ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsockeroch citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ned i smeten.
  3. Värm citronsaften i en kastrull och ta den från värmen och lägg i de väl urkramade gelantinbladen och låt dem smälta. Låt svalna ytterligare och häll därefter ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omröring. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timma.
  4. Lägg gelantinbladet till glasyren i vatten i  ca 5 minuter. Hetta upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i lös upp gelantinbladet. Skrapa ned innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
  5. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken och ställ i kylen till glasyren stelnat, minst 1 timma.
  6. Lossa tårtan från kanten och under botten med en tunn kniv. Garnera slutligen med lite färska bär, hallon, blåbär.