Namnsdag, en stor dag i Grekland

I Grekland är namnsdagar viktiga, ja de är t o m viktigare än födelsedagar.

Idag är det tradition, att man firar sin namnsdag tillsammans med familj och vänner. Det kan ske i hemmet men också på en taverna eller bar. Det innebär, att det kan bjudas på allt från förfriskningar till mat.

En god regel är, att först ringa och gratulera vederbörande med orden "Xronia Polla". Du informeras då ofta om att det blir firande framåt kvällen och du hälsas naturligtvis välkommen att deltaga.

Stämningen och atmosfären blir som alltid hög och timman sen, namnsdagsbarnet skall ju firas ordentligt..........och fira, det kan dom på Kreta.

Tänk på att aldrig komma tomhänt till en namsdagfest-eller party utan presentera den som firas med en tårta, blommor, en flaska vin eller en lite dyrare present, beroende på hur nära vän du är med namnsdagsbarnet.

 

Namnsdagar i äldre tider var mest  helgonens dag i den ortodoxa kyrkan. Många av kyrkorna har namn efter helgon, vilket också innebär att de också firas. Numera firas på namnsdagar inte endast helgon utan även vanliga individer med namn utanför helgonkretsens .

På sommaren samlas man som regel tidigt på morgonen vid kyrkan och har sin mässa före det blir för varmt under solen.  Församlingsborna tar med sig bröd och vin, som välsignas och delas ut efter mässan.  Det kan även förekomma andra former av mat såsom fisk eller kött som förtäres i glada vänners lag.

I de små byarna firas helgonen och kyrkorna fortfarande med större glöd och allvar än i städerna.

Själv har Birte och jag varit med på flera sådana festligheter i små byar på Kreta. Det har blivit minnen för livet och vi har fått många trogna och goda vänner där.

Så glöm inte att gratulera dina grekiska vänner med ett "Xronia Polla", när de har namnsdag.

Vill du läsa mer om namnsdagar i Grekland  se http://www.greek-names.info/

 

 

 

 

Faratssi                                                       

Tidigt anlända församlingsbor vid kyrkan och den väntande mässan.                 Firandet fortsätter med mat och dryck

Här har vi många goda vänner och hit återkommer vi gärna.