Cretan traditional music

Vi har lämnat turistkvarteren kring hamnen för att söka lugnare och inte så turistinfluerade områden i Chania. Det är vårt andra besök på Kreta och i Chania.                 Det är tyst och mörkt i de smala gatorna och gränderna när vi sakta vandrar omkring och njuter av stillheten och livet. På avstånd hör vi svag musik, den musik, som vi gärna skulle vilja uppleva live. Nyfikenheten styr våra steg mot tonerna, som klingar ut i den ljumma vårkvällen.

Vi fortsätter framåt ytterligare ett stycke och vänder upp på en tvärgata. Musiken blir starkare och vi kan även urskilja röster och skratt. Vi stannar till framför en öppen glasdörr. I lokalen innanför sitter två män, en med fiol och en med laouto (luta), de är helt inne i musiken värld. Vid ett bord intill sitter ytterligare några män och diskuterar högljutt, alla med ett glas raki framför sig. Ingen tycks lyssna till musiken. Vi tittar på varandra, nickar och går så in genom den öppna glasdörren och sätter oss vid ett ledigt bord.

Det blir tyst, knäpptyst. Alla tittar på oss och vi bemöter det genom att salutera männen med de få grekiska ord vi lärt oss:

"Γεια σας."  

Ingen reaktion, bara samma blickar, mest på Birte.?????                                                       Vi tittar ännu en gång på varandra, nickar och framhärdar. Med små, dröjande steg närmar sig en av de äldre vårt bord, stannar, tittar på oss och säger:

"Ναι?"

Vi beställer två glas rött vin, som efter en stund står på vårt bord. Männen mitt emot samtalar lågmält men det råder fortfarande nästan tystnad. Vinet smakar bra men någon musik lär vi inte få lyssna till. Vi börjar dessutom ana, varför vi möts av denna tystnad, jo vi har traskat in på ett kafenion, männens heliga revir. Här sitter en turist, som har haft oförskämdheten att ta med sin kvinna in i reviret. 

Precis när vi bestämmer oss för att betala och lämna stället åt sitt öde kommer en lång, kraftig man in genom den öppna dörren. Han är orakad och har en stor svart mustasch, mörka ögon, svart skjorta, gråa byxor och ser rätt råbarkad ut.Hans blick sveper sakta över lokalen och stannar slutligen på oss, samtidigt som han säger ett par snabba fraser, som vi inte uppfattar.Mannen, som serverade rödvinet, får fart på benen och strax står att par glas raki och lite nötter på vårt bord.Vi ser säkert väldigt förvånade ut när nykomlingen höjer sitt glas och med ett stort och varmt leende säger;

”Καλος ηλθατε στο καφενιον μας (välkomna till vårt café).”

Han slår sig ner vid vårt bord och frågar varifrån vi kommer och hur vi hittat hit. Vi besvarar hans frågor och talar dessutom om hur mycket vi tycker om Kreta. Han skrattar och beställer raki till alla i lokalen.

”Γεια μας!”

Isen är bruten, ljudnivån i lokalen är åter densamma, som när vi stod utanför dörren och tittade in. Musikinstrumenten återtar sina för våra öron lite ovana rytmer. En efter en kommer männen över till vårt bord, växlar ett par ord med oss, mest av nyfikenhet, och återgår därefter till att diskutera med de andra.Vi bjuder alla på ett glas raki och blir nu helt accepterade. Vi har nog bestått inträdesprovet.När vi ett par dagar senare återvänder hälsar alla oss välkomna och åter igen blir vi bjudna på en välkomstdrink i form av ett glas raki.

Stället har blivit en inkörsport till vårt intresse för den traditionella musiken på Kreta. Här har vi träffat många av de "stora" på framför allt västra Kreta.Det här ett av våra absoluta smultronställen med fantastiska människor och spelemän.Vi har t o m ställt till stort kalas med lax, sill i alla dess former, ägg, kaviar och bäska droppar.Manolis, som förestår kafenionet, kunde koppla av hela kvällen. Birte skötte all servering både med mat och med åtminstone öl, bäsken klarade jag.

Musik, sång och dans hela kvällen, mer om denna kväll senare.

 

 

Lyssna till vår gode vän Stelios Laïnakis när han trakterar en boulgari vid en föreställning i Aten.

 

Creta Music berättar mer Kretas musik, dess historia och tradition, dess instrument och dess spelmän.

 

Fler prov på musik från Kreta hittar du här 

 

Musik via Kontilies TV