Rökt lax med äpple, gurka, rädisor och pepparrotskräm

Rökt lax
 
 
 
4 portioner
  • 4 stora skivor rökt lax, knussla inte på kvalitén
  • 1 litet syrligt äpple, granny smith
  • ca 8 rädisor
  • 0,25 liten gurka
  • 1 msk olivolja, din finaste
  • 1 msk finskuren gräslök
  • ev 1 tsk finskuren dragon
  • ev gnutta finrivet citronskal
  • ca 1 dl pepparrotskräm, se recept
  • 4 små blad av cos-sallad eller annan fin sallad

Skala och kärna ur gurkan. Tärna fint. Tvätta äpplet. Tärna lika fint. Skölj och tärna rädisorna. Om du vill förbereda hit lägger du väl fuktat hushållspapper ovanpå och kyler.

Vänd samman grönsakshacket med olivolja, nyrivet citronskal och nyskurna örter före servering. Skär eventuellt av lite av bladnerver på salladen så att bladet kan ligga stadigt. Klicka pepparrotskräm på salladsbladet, strö över en rejäl driva grönsakshack. Drapera laxen över.

Äppelsöt pepparrotskräm

Det är fullt möjligt att det här är den godaste sås du kan laga på sisådär två minuter. Allt handlar om balans, så smaka av riktigt, riktigt noga. Och sen en gång till. Du kommer att få sås över. Du kommer att vara glad över det. Tro mig. För dagen efter kommer du att i triumf servera den till bakade rödbetor eller rökt makrill.

6 portioner

1 burk kesella, 10 %

1,5 msk olivolja, din bästa

1,5 msk koncentrerad äppeljuice

några droppar sherry- eller äppelcidervinäger

1 nypa havssalt

ca 1 msk finriven färsk pepparrot

Rör försiktigt samman alla ingredienser och smaka av noga.

 

En exempeltext. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig. Klicka på "X-knappen" för att ta bort.