Balsamicoglaserad lammfilé med seglarens bearnaise

40 minuter
 
Bild på Balsamicoglaserad lammfilé med seglarens bearnaise
 
4 portioner
  • 1,5 msk crema di balsamico
  • 1 msk olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 600 g lammfilé (går säkert även med annat lammkött)
  • 1 kg halverad potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
Seglarens bearnaisesås: 
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 msk färsk dragon eller 1 msk torkad
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • ev några mangoldskott
Ugnstemperatur
  • 200º

 

Gör så här

Blanda crema di balsamico, olivolja och vitlök och marinera lammfilén i minst 30 minuter, gärna över natten. Grilla 3 -5 minuter på varje sida och låt vila under folie på en skärbräda 5 minuter.

Lägg potatisen i en ugnsfast form, pensla med olivolja och salta. Sätt in den i ugnen tills potatisen mjuknat, cirka 30 minuter. Blanda ingredienserna till såsen.

Skiva lammet på snedden i 2 centimeter tjocka skivor och servera med potatis och sås och gärna några mangoldskott.