Tiramisu

En klassisk italiensk dessert. Tira mi sù betyder ungefär "dra mig upp", eller mer bildligt "pigga upp mig",
vilket kommer av att rätten innehåller kaffe och kakao, som båda innehåller koffein. 

Ingredienser 

3,5 – 4 dl espresso/stark kaffe
4 st ägg
1 dl strösocker
450 g mascarponeost
1.2 dl marsala vin ( ej med i originalet)
2.3 dl vispgrädde ( ej med i originalet)
300 g savoiardikex (italienska söta kex)
3 msk kakao, av god kvalitet

 

Koka espresso/kaffet och låt svalna.

Separera äggen och vispa äggulor fluffigt med hälften av strösockret. Spara äggvitorna!

Rör mascarponeosten krämig och blanda den med äggulorna, tillsätt marsalavinet.(valfritt)

Vispa grädden fluffig, vänd försiktigt samman med smeten. (valfritt)

Vispa äggvitorna till ett skum med resterande strösocker och vänd försiktigt samman med smeten.

Doppa hastigt ett kex i taget i det kalla espressokaffet och fyll botten av formen.

Täck med ett lager smet och pudra med kakao.

Upprepa med ett till lager doppade kex, smet och kakao.( vill man ha beror fler lager så fortsätter på samma sätt)


Kolla in följande länl på YouTube: Tiramisu