Silltårta till midsommar

 

 

 

Ingredienser

  • 200 g  kavring                                                          
  •  75 g smör 
  •  FYLLNING
  • 1 burk matjesill (ca 200 g)
  • 3 gelantinblad
  • 1 rödlök
  • 1 burk kesella (10%)
  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk sillspad
  • 1 dl finskuren gräslök
  • svartpeppar

 

Gör så här

1. Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda med smulorna. Täck bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i  diameter, med blandningen. Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt sillen rinna av och spara spadet.
3. Skala löken. Finhacka lök och sill. Blanda lök, sill, kesella, gräddfil, sillspad och 1/2 tsk peppar.
4. Ta upp gelatinet och smält det i en liten kastrull på svag värme. Rör ner det i sillblandningen. Häll det i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.