Sjötunga Walewska

  • 1 kg sjötungafilé
  • smör eller margarin
  • 2 dl torrt, vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong (vatten + 1 fiskbuljongtärning)

 

Gratängsås

  • 3 msk smör eller margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskspad
  • 1 dl vispgrädde alt matlagningsgrädde
  • 2 äggulor
  • 100 g smör eller margarin
  • salt och vitpeppar efter smak

Gratinering
 

  • Hemlagad god potatismos /skall räcka till ca 8 personer
  • 2 äggulor

Garnering

  • 1 burk hummer (170 g), (alt räkor eller kräftstjärtar el båda)
  • 10-12 smörfrästa champinjoner (alt sparris)


1. Filea och dra skinnet av fisken ( Hur man gör kolla här)

2. Häll försiktigt ner fiskspadet från fatet i en kastrull och koka ihop det något. Håll fisken varm.

3. Fräs matfett och mjöl. Späd med fiskspad och grädde. Låt såsen koka i ca 3 minuter. Ta såsen från värmen. Rör ner äggulorna och

   tillsätt smör/margarin i klickar. Rör hela tiden. Tillsätt salt och peppar efter smak

3. Gör ett gott potatismos och tillsätt äggulorna. Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera i ugnen på 275º tills    

   rätten fått färg, vilket tar ca 10 minuter.

4. Garnera med hummer och smörfrästa champinjoner. (eller egna alternativ.)


Rätten har skapats av en fransk kock tilll minne av Maria Walevska pua av sonen Alexander.

Läs mer här