Grön sparris med hemmagjord majonäs smaksatt med dragon.

Maj månad, det är dags för vårens primörer. Gillar man svensk sparris då är säsongen kort men intensiv. Sparris kan användas som förrätt eller som tillbehör. Jag gillar att göra majonäsen själv men är man lite lat kan man naturligtvis använda bearnaisesås. 

Recept för 4 - 6 personer beroende på hur matglada de är. Håll till godo!

Sparris

 

  • ca 500 gr grön svensk sparris  (ja det går så klart även med utländsk men svensk är numero uno)
  • 2 äggulor
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk fransk senap
  • 2 dl rapsolja (neutral olja)
  • 3-4 kvistar av färsk dragon ( finns ej tillgång till detta kan 1 tsk torkad dragon användas)
  • 2½ krm salt och ½ krm nymalen vitpeppar (eller efter egen smak)
  • lite flingsalt 
    1. Börja med att vispa ihop äggulor, citronsaft och senap (stavmixer funkar bäst)
    2. Häll därefter i oljan med en tunn stråle under fortsatt vispning och strax har du en fin majonäs. Blir den lite för tjock kan den tunnas med lite vatten.
    3. Hacka dragon och rör ned den tillsammans med salt och peppar. 
    4. Ställ majonäsen i kylen så den blir lite avkyld.
    5. Skär av nedersta tippen på sparrisen. Koka upp vatten i lagom stor kastrull och sjud därefter sparrisen tills den blir som du vill ha den. Själv föredrar vi den spänstig men ändå lagom mjuk. Skölj sparrisen snabbt i kallt vatten, lägg upp på fat och strö lite flingsalt över. Klart!
    6. Servera med dragonmajonäsen.