Tarama ala kiria Maria.


Den här taraman är gjord helt i enlighet med kiria Maria Orfanoudakis recept. Hon visade oss sättet hon gör den på, när vi besökte henne i köket en tidig morgon på  Moutoupaki. Det viktiga för ett lyckat resultat är att blanda i oljan i varsam takt, alltså inte för mycket åt gången.

Du behöver följande:

  • 3.3 hg osötat vitt bröd
  • 3 - 3.5 dl god olivolja
  • 1/3 grogglas med hälften vinäger hälften citronsaft
  • 70 -75 gram tarama (alternativt orökt kaviar Abbas)
  • 1/3 gul lök riven
  • 1 klyfta vitlök pressad (eller efter egen smak)
  • + lite vatten

Tillredning:

  1. Skär av alla kanter på brödet och blötlägg det ett par minuter tills det är helt genomvattnat
  2. Krama ur vattnet noggrant
  3. Blanda samman bröd, tarama, citron/vinägerblandningen i en skål, gärna för hand
  4. Blanda i olivoljan lite i taget med hjälp av elvisp
  5. Tillsätt den rivna löken och vitlöken, tillsätt några droppar vatten och kör elvispen ett par minuter. Taraman blir nu lite ljusare.
  6. Låt stå någon timme så att smakerna utvecklas.